Huvudbonader har funnits i flera hundra år och har varit en viktig del av människors klädstil. Här är en resa genom tiderna och en titt på några av de mest populära hatt-trenderna genom historien.

1800-talet: Stora hattar och höga hattar

Under 1800-talet var hattar ett måste för alla som ville ses som en finare person. Stora hattar med breda brätten och höga hattar som toppade över huvudet var vanliga bland både män och kvinnor. De höga hattarna, även kallade ”cykelhattar”, var populära bland män och bars ofta till kostym. Kvinnor bar istället stora hattar med fjädrar, blommor och annan dekoration.

1920-talet: Cloche-hatten

Cloche-hatten, som betyder klocka på franska, var en populär hatt under 1920-talet. Hatten var gjord av filt eller halm och var formad som en klocka, med en rundad topp och en tajt passform runt huvudet. Cloche-hatten ansågs vara mycket modern och bars ofta tillsammans med den korta frisyren ”bob”.

1950-talet: Fedora-hatten

Fedora-hatten blev populär under 1950-talet och bar ofta av män. Hatten har en mjuk kulle och ett mjukt brätte och är gjord av filt eller ull. Fedora-hatten blev särskilt känd genom filmer som ”Casablanca” där skådespelaren Humphrey Bogart bar en fedora i rollen som Rick Blaine.

1980-talet: Snapback-kepsen

Under 1980-talet blev snapback-kepsen populär bland hip hop-artister och fans. Kepsen har en justerbar baksida med en plastspänne och ett platt brätte som ofta bar vända framåt. Snapback-kepsen blev en symbol för hip hop-kulturen och har fortsatt att vara populär än idag.

Nutid: Baseball-kepsen

Baseball-kepsen har funnits sedan början av 1900-talet men har blivit allt mer populär under de senaste årtiondena. Kepsen har en mjuk kulle och ofta en logga eller ett lagemblem broderat på framsidan. Baseball-kepsen används idag inte bara som en sportkeps utan också som en modeaccessoar för både män och kvinnor.

Hatt-trenderna har förändrats genom historien men huvudbonader fortsätter att vara en viktig del av människors klädstil. Oavsett om du gillar stora hattar, snapback-kepsar eller baseball-kepsar finns det en huvudbonad för varje tillfälle och stil.